Karácsonyi sütőtökös csatni

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 1,25 kg sütőtök
  • 75 dkg alma
  • 1 diónyi darab friss gyömbér
  • 1 db chili paprika
  • 1 evőkanál sárga mustármag
  • 1 evőkanál fekete mustármag
  • 3 db vöröshagyma
  • 2 dl almaecet
  • 50 dkg barna cukor
  • 2 teáskanál só
  • 3 dl narancslé
  • 2 evőkanál cukrozott narancshéj
  • 1 maréknyi mazsola



Elkészítés

A meghámozott és kimagozott sütőtököt vágjuk egy centis kockákra, majd tegyük egy nagy lábasba. Adjuk hozzá az ugyancsak meghámozott és kimagozott almát és a feldarabolt vöröshagymát is. Hámozzuk meg a gyömbért és vágjuk gyufaszál nagyságú csíkokra, majd ezt is tegyük a lábasba. Öntsük bele a narancslét, a felcsíkozott cukrozott narancshéjat, a paprikát, a cukrot és a sót. Adjuk hozzá a fűszereket és lassú tűzön legalább 35 percig főzzük. Ezután csorgassuk bele az ecetet, és még ezzel is forraljuk ki jól. Töltsük a még forrásban lévő chutney-t alaposan kimosott és lecsepegtetett befőttesüvegekbe, azonnal zárjuk le, majd fordítsuk fejre öt percre. Öt perc után visszafordíthatjuk, és máris tehetjük az éléskamránkba. Fogyasszuk a karácsonyi pulykasült mellé, de akár rizses vagy tojásos ételek kiegészítője is lehet.