Karácsonyi mézeskalács

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 50 dkg BL55-ös vagy BL80-as búzaliszt
  • 15 dkg felaprított vagy darált mandula, vagy dió
  • 1 kiskanál só
  • 0,5 kiskanál őrölt kardamom
  • 0,5 kiskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 kiskanál szalalkáli
  • 25 dkg méz
  • 25 dkg barna vagy fehér cukor
  • Vaj a tepsi kikenéséhez



Elkészítés

A tepsit benedvesítjük, és sütőpapírral kibéleljük, vagy kivajazzuk. A lisztet a mandulával vagy a dióval, a sóval, a fűszerekkel és a szalalkálival együtt tálba tesszük. A mézet és a cukrot állandó keverés mellett felolvasztjuk. Levesszük a lángról. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl, majd hozzáadjuk a lisztkeverékhez. Kézi mixer vagy robotgép dagasztókarjával a hozzávalókat jó alaposan összedolgozzuk, majd a munkalapon tenyérrel tovább gyúrjuk. A tésztát kisebb adagokra osztjuk.

Az adagokat egyenként két réteg sütőpapír közé tesszük, majd a vékonyan belisztezett munkalapon belisztezett nyújtófával kinyújtjuk. Tetszés szerint apró figurákat szaggatunk belőle. A süteményeket egymástól kis távolságra a tepsibe tesszük. Sütés előtt, lehetőség szerint hagyjuk 2 órát pihenni, hogy a cukor egyenletesen összeálljon a liszttel. A süteményeket bekenjük vízzel. Ne süssük túlságosan sötétre, mert kesernyéssé válhat az ízük. Süteményes rácson kihűtjük, és tetszés szerint díszítjük. (A hozzávalók kb. 120 db süteményhez elegendőek.)