Mandarinos kacsamell

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 2 db kacsamell
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1,2 dl mandarinlé
  • 5 db mandarin
  • 5 dl csirkealaplé
  • 1 kis csokor kakukkfű
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0,5 fej kelkáposzta



Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. A mellek zsíros részén egy éles késsel barázdákat ejtünk, és a húst enyhén megsózzuk. A kacsamelleket bőrös oldalukkal lefelé a felforrósított olajba tesszük, és a bőrös részt lassú tűzön ropogósra sütjük. A kiolvadt zsírt közben kikanalazzuk alóla és félretesszük. Amikor a bőrt elég ropogósnak találjuk, megfordítjuk a húst, és közepes lángon a másik oldalt is megpirítjuk. (Vigyázzunk, a kacsamellnek belül rozénak kell maradnia!)

Ezután a húst egy hőálló edényben 7-8 percre a sütőbe helyezzük, majd a sütőből kivéve vágódeszkán 10 percig állni hagyjuk, végül felszeleteljük. Míg a kacsa sül, a mandarinlét 3 gerezdjeire bontott és félbevágott mandarinnal együtt addig hevítjük, míg a fele el nem forr és a szósz az edény alján ragacsos bevonatot nem képez. Ekkor hozzáadjuk az alaplé felét és az összeaprított kakukkfüvet, és megsózzuk.

A szószt addig főzzük, míg ismét a felére nem forr, majd hozzáadunk még egy keveset a maradék alapléből, és azt is beforraljuk. (Ha szükséges, ízlés szerint még sózzuk.) Míg a szósz készül, a kiolvadt zsírt egy serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a fokhagymát, és közepes lángon addig hevítjük, míg a fokhagyma enyhén meg nem barnul, azután eltávolítjuk.

A csíkokra vágott kelt a serpenyőbe tesszük, alaposan átforgatjuk, majd megsózzuk. Hozzáadjuk a maradék alaplét és átpároljuk benne, ügyelve, hogy a színét ne veszítse el. A tányérok alját kibéleljük a kelkáposztával, ráhelyezzük a hússzeleteket, és körbelocsoljuk a szósszal. Az egészben hagyott mandarinokkal díszítjük.