Ünnepi sült alma

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 8 db magozott aszalt szilva
  • 4 piros alma
  • 3 evőkanál brandy
  • 1 csipet gyömbérpor
  • 1 csipet fahéj
  • 4 evőkanál + 6 dkg tisztított napraforgómag (nem sós!)
  • 1 teáskanál vaj
  • 1 evőkanál méz
  • 6 evőkanál almalé
  • 6 evőkanál cukor
  • 1,2 dl tejszín



Elkészítés

Az aszalt szilvákat apró darabokra vágjuk. Az almát megmossuk. A brandyt összekeverjük 2 evőkanál vízzel, a gyömbérporral és a fahéjjal, 10 percre beletesszük az aszalt szilvát. Az almák magházát bőségesen kiszúrjuk/kifúrjuk. Megtűzdeljük a 4 evőkanál napraforgómaggal. A vajon megpirítjuk a 6 dkg napraforgómagot, összekeverjük a mézzel, és a lecsepegtetett szilvákkal. Megtöltjük vele az almákat. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az almalevet tűzálló tálba öntjük, beletesszük az almákat, és lefedjük. A sütőben kb. 35 percig sütjük. A cukrot lassú tűzön megolvasztjuk, világosra karamellizáljuk, és elkeverjük a tejszínnel. Tányérokra öntjük, ráültetjük a kész almát és tálaljuk.