Répás pulykasült füstölt sajttal

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 3 db kicsontozott pulyka felsőcomb (kb. 1,5 kg)
  • 1 dl olaj
  • 1 evőkanál szárnyas pácfűszer-keverék
  • 2 teáskanál mustár
  • 2 teáskanál tengeri só
  • 6 vékony szelet füstölt szalonna
  • 1 db nagyobb sárgarépa
  • 15 dkg Karaván sajt
  • 3 dl tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 mokkáskanál őrölt fehér bors
  • 1 db kockacukor



Elkészítés

A készítés előtt 1-2 nappal belekeverjük az olajba a só mentes pácfűszert, mustárt, majd a megmosott, papírszalvétával megtörölgetett húsokat alaposan bekenjük az olajos páccal, a maradékot is ráöntjük. Lefedjük, hűtőbe tesszük, többször átforgatjuk, hogy mindenhol átjárja a fűszeres olaj. Sütéskor sütőtálba vagy tepsibe helyezzük a kellően besózott húst, rászűrünk 2 evőkanál pác-olajat.

150 fokos sütőben 2.5 órán keresztül sütjük, félidőben megfordítjuk, ekkor a szaftba keverjük a finomra reszelt sárgarépát. Vizet nem öntünk hozzá, lefedni sem kell. Az alacsony hőfok miatt víz hozzáadása nélkül is nagyon ízesre sül. Ha már puha, kiszedjük, lefedve pár percig pihentetjük, vastagabb szeletekre vágjuk.

Közben a tejfölt, tejszínt, kockacukrot, a durvára reszelt füstölt sajtot összekeverjük a visszamaradt sűrű, mustáros páccal, amiről előzőleg már leszűrtük és kiöntöttük a felesleges olajat. Ízesítjük az őrölt borssal, szerecsendió-reszelékkel, kevés sóval. A hússzeleteket visszatesszük a sütőbe, ráöntjük a szószt, a kilátszó húsokra tesszük a szalonnaszeleteket és 15 percig, vagy a szalonna pirulásáig 180 fokon átsütjük. Polentával, parasztgaluskával, vagy barnarizzsel tálaljuk.