Panettone

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 1,5 dl langyos tej
  • 8 dkg cukor
  • 35 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 csipet só
  • 12 dkg puha vaj
  • 3 db tojássárgája
  • 2 cl rum
  • 10 dkg kandírozott citrom- és narancskocka
  • 5 dkg mazsola
  • 1 db tojás



Elkészítés

A tejben elkeverünk 2 dkg cukrot, 2 dkg lisztet és az élesztőt, és langyos helyen felfuttatjuk. A maradék lisztet és cukrot, valamint a sót összekeverjük. A vajat a tojássárgájákkal habosra keverjük, hozzáadjuk a cukros lisztet, majd hozzákeverjük az élesztős tejet és a rumot, és a tésztát selymesre dolgozzuk. Kilisztezett tálban, langyos helyen, konyharuhával letakarva kelni hagyjuk.

Amikor a tészta kb. a duplájára nőtt, belisztezett deszkára borítjuk, majd egybedolgozzuk a kandírozott gyümölcsökkel és az alaposan megmosott és lecsepegtetett mazsolával. Ezután lisztes kézzel labdát formázunk belőle, és egy magasabb, 15-18 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt karikába tesszük, amit egy tepsibe helyezünk. A sütőt előmelegítjük 160 °C-ra.

Langyos helyen kelesztjük még egy rövid ideig a tésztát, a tetejét megkenjük tojással, majd sütőben kb. 70-80 percig sütjük. Ha a teteje túl gyorsan barnulna, vegyük lejjebb a hőmérsékletet 140 °C-ra, és folytassuk így a sütést. A készültségi fokot tűpróbával ellenőrizzük. A sütőből kivéve csak akkor vegyük le a karikát és a papírt, ha a gyümölcskenyér már langyosra hűlt.