Mézes-mustáros sült pulyka

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 1 csokor kakukkfű
  • 1 fej fokhagyma (félbevágva)
  • 1 egész pulyka (kb. 5 kg)
  • 15 dkg puha vaj
  • 7 dkg dijoni mustár
  • 0,6 dl olívaolaj
  • 5 dl csirkealaplé
  • 9 dkg méz
  • Nagy szemű só

A mártáshoz:

  • 10 db jégkocka
  • 3,5 dkg liszt
  • 8 dl csirkealaplé
  • A pulyka kisült szaftja



Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A kakukkfüvet és a fokhagymát a pulyka hasüregébe töltjük, majd az üreget hústűvel összezárjuk, a lábakat pedig kötözőzsinórral összekötözzük. A vajat és a mustárt összekeverjük, és a pulyka óvatosan felvágott bőre alá kenjük. A pulykát egy mélyebb tepsibe tett grillrácsra helyezzük, majd vékonyan megkenjük az olajjal és megsózzuk. 5 dl alaplét a tepsibe öntve, alufólia alatt másfél óráig sütjük.

Ezután eltávolítjuk a fóliát, és további 45 perc alatt pirosra sütjük. A sütőből kivéve megkenjük a mézzel. A mártáshoz a sütéskor keletkezett szaftot egy edénybe öntjük, majd hozzáadjuk a jégkockát, és megvárjuk, míg a zsír valamelyest megdermed. A már megszilárdult zsírból 2 evőkanálnyit egy serpenyőbe teszünk, majd hozzáadjuk a lisztet, és közepes lángon aranybarnára pirítjuk. Hozzáöntjük a maradék alaplét, és folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Tálaláskor a mártást a felszeletelt pulykára locsoljuk.