Mézes-mázos töltött pulykacomb

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 2 db pulyka felsőcomb
  • 2 teáskanál só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0,5 dl olaj vagy 5 dkg zsír
  • 4 szelet füstölt csemegeszalonna
  • 1 db vöröshagyma

A töltelékhez:

  • 4 db zsemle
  • 2 db tojás
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál töltelékfűszer
  • 0,5 csomag petrezselyemzöld
  • Őrölt bors

Máz:

  • 0,5 db citrom leve
  • 2 evőkanál méz



Elkészítés

2 db nagy, pulyka felsőcombot kicsontozok, felszúrom, illetve kitágítom a töltelék helyét. Jócskán besózom kívül-belül. Vízben beáztatom a zsemléket a töltelékhez, majd kinyomkodom. Megdinsztelem az olajon az apróra vágott hagymát, fokhagymát. A felvert tojással, petrezselyemmel összeállítom a tölteléknek valót, fűszerezem. Betöltöm a húsba, bevarrom, illetve hústűvel lezárom a nyílást. A töltelékkel lefelé az olajjal vagy zsírral tepsibe, sütőtálba helyezem, ráteszem a szalonnaszeleteket.

150 fokos sütőben, gáznál takarékon 2,5 órát sütöm fedő és víz nélkül. A szalonna alatt többször kenegetem citromos mézzel. Félidőben óvatosan megfordítom, hozzáadom a vastagabb szálakra vágott hagymát, tört fokhagymát. Addig sütöm, amíg átszúrva a húst puhának nem érzem. Rákenem a maradék citromos mézet. Ha többször a zsírjára sül, 1-2 evőkanál sós vízzel pótolgatom a levét. A lassú sülés miatt nagyon szaftos húst kapok. A sütés végeztével kiemelem a tepsiből, pihentetem, langymelegen vagy hidegen szeletelem. A visszamaradt hagymás szaftot mixelem és külön tálalom.