Kókuszos-ananászos torta

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 6 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 2 kiskanál vaníliakivonat
  • 12 dkg liszt
  • 0,5 kiskanál só
  • 6 evőkanál olvasztott vaj + a tortaformákba

A töltelékhez:

  • 30 dkg darabolt konzervananász (levével együtt)
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 evőkanál citromlé

A sziruphoz:

  • 2 dl víz
  • 5 dkg cukor
  • 3 evőkanál rum

A kókuszkrémhez:

  • 15 dkg cukor
  • 1,5 dl víz
  • 4 db tojásfehérje
  • 0,5 kiskanál só
  • 0,5 kiskanál citromlé
  • 30 dkg vaj
  • 20 dkg kókuszreszelék



Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tojásokat egy fémedényben vízgőz fölött összekeverjük a cukorral, és addig kevergetjük, míg kézmeleg nem lesz. A gőzről levéve hozzáadjuk a vaníliát, majd gépi habverővel addig verjük, míg a térfogata a háromszorosára nem nő. Ekkor beleszitáljuk a sóval elkevert lisztet, alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a szoba-hőmérsékletűre hűlt vajat.

Kivajazunk két 20 cm átmérőjű tortaformát, beletöltjük a tésztát, lesimítjuk a tetejét, és sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük, majd kivesszük és hagyjuk kihűlni. A töltelék hozzávalóit összeforraljuk, majd miután a keményítő feloldódott, még 3 percig forraljuk, azután hagyjuk kihűlni. A rumos sziruphoz a vizet összeforraljuk a cukorral. Amikor a cukor teljesen feloldódott, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a rumot, és hagyjuk kihűlni.

A krémhez a cukrot a vízzel lassú tűzön forralni kezdjük. Amikor forrni kezd, a sóval elkevert tojásfehérjét a citromlével habbá verjük. A szirupot 4-5 perc forralás után a tojáshab alá öntjük, közben gépi habverővel folyamatosan magas fokozaton keverjük. Amikor kihűlt, a mixerrel kis darabonként hozzákeverjük a vajat, majd ha már elég krémes, hozzáadjuk a kókuszt is, és még 1 percig keverjük.

A kihűlt tortalapokat vízszintesen kettévágjuk. Az egyik lap tetejét átkenjük a rumos sziruppal, rákanalazzuk az ananászos töltelék egyharmadát, végül teszünk rá a kókuszos krémből. Ráhelyezzük a következő tortalapot, és ugyanígy járunk el, majd a harmadikkal szintén. Az utolsó tortalapra már csak a kókuszkrémből teszünk, végül a torta oldalait is megkenjük a maradék krémmel.