Grillezett kalács libamájpástétommal, karamellizált fügével

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 12 szelet kalács
  • 4 dkg vaj
  • 4 db füge
  • 4 dkg barna cukor
  • 10 dkg libamájpástétom

A libamájpástétomhoz:

  • 50 dkg libamáj
  • 4 dl tokaji aszú
  • Bors



Elkészítés

A libamájat sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a bort, majd 1 napra a hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük 110 °C-ra. A májat 8 percre a sütőbe tesszük (ha minden jól megy, ennyi idő alatt darabokra esik), majd leszűrjük, lecsepegtetjük, és hagyjuk kihűlni. A májdarabokat egy fóliával kibélelt őzgerincformába nyomkodjuk, majd letakarjuk, a tetejére súlyt helyezünk, és egy újabb napra a hűtőbe tesszük.

A pástétomot a fólia segítségével kivesszük a formából, felszeleteljük, és kalácsszeleteken tálaljuk. Egy serpenyőt nagy lángon felhevítünk. A kb. 6x3 cm-es kalácsszeleteket vékonyan megkenjük vajjal, majd a serpenyőben mindkét oldalukat megpirítjuk, és félretesszük. A fügét szeletekre vágjuk, megszórjuk a cukorral, és a serpenyőben karamellizáljuk. A kalácsszeleteket megkenjük a pástétommal, majd a fügét a tetejükre halmozva tálaljuk.