Pizzatészta 2

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 3 dkg élesztő
  • 45 dkg finomliszt
  • 1 púpozott mokkáskanál só
  • A nyújtáshoz 3-4 evőkanál lisztElkészítés

Az élesztőt kb. 1 dl langyos vízbe morzsoljuk, és 1 evőkanál finomlisztet beleszórva fölfuttatjuk. Utána a többi liszttel, a fele olajjal meg kb. 2 deci vízzel, megsózva összegyúrjuk. Akkor jó, ha közepes keménységű tésztát kapunk, amit még 6-8 percig intenzíven dagasztunk, egészen addig, amíg az edény falától elválik. Ezalatt apránként a maradék olajat is beledolgozzuk. Amikor kész, cipóvá formáljuk, a tetejét olajjal megkenjük, majd letakarjuk és langyos helyen kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ez a klasszikus elkészítés, aminél egyszerűbb, ha minden hozzávalót a Gyors kelesztőben összedolgozunk, majd mintegy 20 perc alatt fölfuttatjuk benne.

Többféle alakú pizzát süthetünk: nagyot vagy kicsi kereket, vagy olyan téglalap alakút, amit majd fölszeletelünk. A hagyományos nagyhoz a tésztát három részre osztjuk, és enyhén belisztezett gyúrólapon egyenként kb. 3 milliméter vastag kerek lappá nyújtjuk. A minihez a megkelt tésztát rúddá sodorjuk, majd 18 részre vágjuk, és belisztezett deszkán egyenletesen ellapítjuk. Ha a pizzát szeletelni akarjuk, akkor a tésztát elfelezzük, egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, és két kiolajozott tepsibe fektetjük.

A kerek tésztakorongokat szintén kiolajozott tepsire kell fektetni. A tészta sütése formától függetlenül azonos: a tetejét olajjal megkenjük, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 °C) 7-8 perc alatt elősütjük, vagyis félig megsütjük. Ezután rátesszük a tetszőleges hozzávalókat, attól függően, hogy milyen pizzát szeretnénk készíteni. Végül a sütőbe visszatoljuk, és változatlan lánggal 6-7 percig sütjük.