Báránycomb zöldségágyon sütve

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 1 db báránycomb csont nélkül (kb. 2,5 - 3 kg)
  • Egész bors
  • 2 fej fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 20 dkg sárgarépa
  • 10 dkg fehérrépa
  • 4-6 szem borókabogyó
  • 3 dl száraz fehérbor
  • 3-4 db paradicsom
  • 1-2 db paprika
  • 3-4-db friss rozmaringág
  • 10 db burgonya



Elkészítés

A hozzávaló nyersanyagokat megtisztítjuk, nagyobb darabokra felszeljük. A báránycombot a fűszerekkel bőségesen befűszerezzük. Vastagabb szélű sütő tepsiben alulra a zöldségeket, fölé a báránycombot helyezzük, alá minimális zsiradékot öntünk. Húsalap lé vagy víz segítségével lassan kezdjük el sütni 170 fokon 3-4 órán keresztül alufóliával lefedve gyakran megforgatva, omlósra, puhára sütjük. A sütés végén levesszük róla a fóliát és 190 fokon kb. 6-8 percig rápirítunk.

Közben elkészítjük a hagymás törtburgonyát. A burgonyát megtisztítjuk, sós vízben kicsit túlfőzzük, leszűrjük levét, majd a finomra vágott aranysárgára megpirított vöröshagymával összekeverjük, összetörjük. Fűszerezzük sóval, borssal. Ehhez az ételhez felhasználhatjuk a báránycomb zöldségágyát. Készíthetünk belőle mártást, amikor a sült zöldségekhez alaplevet vagy vizet adunk, összeforraljuk, beízesítjük, pürésíthetjük, tejszínnel, tárkonnyal finomíthatjuk. A báránycombhoz kiválóan illik a rakott burgonya is. Ilyenkor ne tegyünk húst, húsféleséget a burgonyához, készítsük a hagyományos módon. Burgonyakrokettet, burgonyafánkot, köményes-burgonyás rétest, sült zöldségeket is felhasználhatunk a báránycomb köreteként. Az egyszerű burgonyapüré a legnagyszerűbb hozzá.