Petrezselymes báránycomb

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 1 báránycomb (kb. 2,5 kilós)
  • 2 gerezd fokhagyma félbevágva
  • 2 evőkanál növényi olaj
  • 1 közepes hagyma negyedelve
  • 1 nagy sárgarépa negyedelve
  • Só ízlés szerint
  • Bors ízlés szerint
  • 220 g friss zsemlemorzsa
  • 4 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 6 evőkanál olvasztott vaj
  • 6 evőkanál fehér bor
  • 300 ml marha alaplé (húsleves)



Elkészítés

Tisztítsuk meg a bőrétől a combot, csak egy vékony réteg zsírt hagyjunk rajta. Dörzsöljük be a félbevágott fokhagymával az egész combot. Egy nagyméretű tepsibe öntsük bele az olajat, tegyük bele a hagymát és a sárgarépát, és erre helyezzük rá a combot. Sózzuk és borsozzuk. Süssük nagyon forró sütőben, amíg megbarnul (kb. 15 perc). Csökkentsük a hőmérsékletet forróra és süssük tovább, gyakran öntözgetve, és ha kiszáradna a tepsi, akkor töltsünk utána a húsléből.

Kb. 35 perces sütési időt számoljunk kilónként, hogy a comb közepesen átsüljön. Vegyük ki a combot a sütőből 20 perccel a vége előtt, és helyezzük a húst egy tálra. Keverjük össze a zsemlemorzsát, a petrezselymet és a felaprított fokhagymát és szórjuk rá egyenletesen a combra. Öntözzük meg az olvasztott vajjal és tegyük vissza a tepsibe. További 10 percet süssük, vagy addig, amíg a morzsa rá nem sül, lágy barnára. Tegyük át a combot egy tálaló tálra és hagyjuk hűlni, pihenni szoba hőmérsékleten 10 percig, csak ezután szeleteljük.

Amíg a hús pihen, készítsünk szószt, szűrjük át a tepsiben maradt zsiradékot, szedjük fel a sárgarépát és a hagymát. Ehhez adjuk hozzá a bort és kb. a maradék 220 ml húslét. Forraljuk fel, keverés mellett, hogy a tepsi levei feloldódjanak a keverékben, aztán gyöngyöztessük finoman kb. 10 percig, továbbra is kevergetve. Szűrjük át és távolítsuk el a felesleges zsiradékot. Egy szószos lábosban forraljuk fel újból és ízesítsük még ízlés szerint. Ezt követően töltsük ki egy szószos edénybe és készen is vagyunk.