Francia lecsó (Ratatouille)

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 20 dkg vöröshagyma
  • 1 dkg fokhagyma
  • 30 dkg piros húsú paprika
  • 30 dkg sárga húsú paprika
  • 25 dkg paradicsom
  • 30 dkg cukkini
  • 30 dkg padlizsán
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 evőkanál olaj
  • Provánszi fűszerkeverék
  • Bazsalikom
  • Kakukkfű
  • Oregánó
  • Fehérbors
  • Petrezselyem



Elkészítés

A cukkinit és a padlizsánt kisebb kockákra vágjuk, megsózzuk, és legalább egy fél órát állni hagyjuk. A hagymát vékony szeletekre vágjuk, és az olajon takarék lángon kb. 15-20 perc alatt karamellizáljuk, majd megsózzuk. A fokhagymát megtisztítjuk, lereszeljük, és a hagymára dobjuk. Kicsit pirítjuk, majd következik a kockára vágott cukkini és padlizsán, melynek a só által kiengedett levét leöntöttük. Mikor a cukkini és a padlizsán már kicsit "összeesett", sózzuk (ha szükséges), borsozzuk, majd beletesszük a felkockázott piros- és sárga húsú paprikát.

Kicsit tovább pároljuk, majd végül hozzáadjuk a meghámozott (leforrázásos szisztéma), kimagozott és szeletekre vágott paradicsomot, a fehérbort és - a petrezselyem kivételével - az apróra vágott fűszereket is. Fedő nélkül addig pároljuk, amíg levét nagyjából elfövi. Ekkor egy tűzálló tálba, vagy kisebb tepsibe öntjük, és 200 fokra (légkeveréses 180 fok) előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor finomra vágott friss petrezselyemmel megszórjuk. Fogyaszthatjuk magában friss kenyérrel, vagy grill húsok köreteként, de finom főtt tésztával és rizzsel is.