Aranysárga tyúkleves királynő módra

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 1 egész tyúk
  • 30 dkg marhafartő
  • 1 borjúláb
  • 2 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 3 dkg vaj
  • 7-8 dkg rizs
  • Bors



Elkészítés

A tisztított, kizsigerelt, konyhakészre előkészített tyúkot nagy leveses fazékba tesszük a marhafartővel és a tisztított borjúlábbal együtt, és kb. 3,5 liter vízben, fedő alatt, lassú tűzön gyöngyöztetve, a megtisztított, fölszeletelt leveszöldséggel puhára főzzük. Ha minden megpuhult, a leszűrt leves egy részével megpárolunk 7-8 dkg tisztított rizst. A tyúkról először lefejtjük a bőrét (ezt nem használjuk fel), majd a csontokról a húst. A lefejtett húst apróra vagdaljuk, és kockázott vajat adunk hozzá. Összekeverjük a jól megpárolt rizzsel, húsdarálón átdaráljuk, majd egy kevés leves hozzáadásával szűrőszitán áttörjük. A leszűrt levessel föleresztjük, ha kell, sózzuk, borsozzuk, és rövid időre visszatesszük. A levest pirított zsemlekockával vagy apró zsemlegombóccal tálalhatjuk. A marhahúst és borjúlábat a főtt zöldségekkel külön kínáljuk, ecetes tormát, vagy paradicsommártást adunk hozzá.