Narancsos kacsa

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 4 kacsacomb
  • 1 egész kacsamell
  • 3 közepes narancs
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 fej lilahagyma
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 kisebb darab zeller (nem kell egy egész)
  • 2 szem alma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 3-4 szem szegfűbors
  • 1 dl húsleves
  • 1 dl vörösbor
  • Bors
  • 2-3 ág friss rozmaring vagy 1 teáskanál szárított rozmaring



Elkészítés

A zöldségeket és a gyümölcsöket megpucoljuk és nagyobb darabokra vágjuk. A narancsot gerezdekre vagy karikára a héjával együtt! A kacsa húsát megmossuk, és a nagyobb zsírdarabokat levágjuk róla. Majd a húsok bőrős részét kockás alakban finoman bevagdossuk. Bőségesen sózzuk és borsozzuk, majd fél órára berakjuk a hűtőbe pihenni. A levágott zsírdarabokat egy serpenyőben jól kisütjük, majd ebben a zsírban a kacsamelleket elősütjük úgy, hogy a forró zsírba először a bevagdosott bőrös felét tesszük bele.

1-1 percet sütjük mind a két oldalát, majd kitesszük egy tányérra. A feldarabolt zöldségeket és az almát beleöntjük a tepsibe, majd a kisütött zsírt ráöntjük. A zöldségekre rátesszük a rozmaring ágat, vagy megszórjuk a szárított rozmaringgal és rászórjuk a szegfűborsot is, majd elrendezzük rajta a kacsacombokat és a melleket úgy, hogy a bőrös oldala először lefele legyen, majd rápakoljuk a narancsdarabokat. Ha gerezdekre vágtuk, akkor a levét kicsit rányomkodhatjuk a húsra, így még finomabb lesz. Ráöntjük a húslevest.

Lefedjük a tepsit, majd 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük és óránként 10 fokot emelünk a hőmérsékleten addig, míg el nem érjük a 190 fokos hőmérsékletet. Félidőben megfordítjuk a húsokat és meglocsoljuk a vörösborral, majd mikor elértük a 180 fokot, akkor kitakarjuk a tepsit és addig sütjük tovább, amíg a kacsa bőre szép ropogós nem lesz.