Kínai húsos gőzgombóc édes-csípős kínai kellel

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

Gőzgombóc tésztája:

  • 30 dkg liszt
  • 1,7 dl meleg tej
  • 7 gramm szárított élesztő
  • 1 teáskanál barna cukor
  • Csipetnyi só

Gombóc töltelék:

  • 30 dkg kacsamell (de bármilyen más hús is jó hozzá)
  • 1 kis szál póréhagyma, vagy 1 csokor újhagyma, apróra összevagdalva
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 cm friss reszelt gyömbérgyökér
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál hoisin mártás
  • 1 evőkanál világos szójaszósz
  • 1 evőkanál olaj

Édes-csípős kínai kel:

  • 1 kis kínai kel (lehet fejes káposztából/kelkáposztából is készíteni) felszeletelve
  • 1 kis piros chili karikára vágva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 4 evőkanál világos szójaszósz
  • 3 evőkanál száraz fehér bor (persze a legjobb a kínai rizsbor)
  • 1 cm friss reszelt gyömbérgyökér
  • 2 teáskanál szezámmag
  • 1 evőkanál méz
  • 1,2 dl friss vagy 100 %-os narancslé
  • 1 evőkanál (mogyoró)olaj
  • 1 teáskanál szezámolaj

Díszítéshez:

  • Vékonyra metélt narancshéj



Elkészítés

Töltelék elkészítése:
Egy tálban összekeverjük a barna cukrot, mézzel, hoisin mártással, szójaszósszal és bepácoljuk vele a húst és minimum félórát állni hagyjuk, de legjobb előző éjszaka. A húst kivesszük a pácból és 200 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Egy serpenyőben (wokban) felforrósítjuk az olajat és hozzáadjuk a póréhagymát, üvegesre pároljuk, beletesszük a fokhagymát és a gyömbért, még egy percig pirítjuk, majd összekeverjük a hússal, melyet apró kockákra vagdostunk.

Gombóctészta összeállítása, kifőzése:
A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük, gondosan kidagasztjuk. 2-3 cm-es átmérőjű hengerré sodorjuk, majd 16 egyenlő részre osztjuk, késsel feldaraboljuk. Letakarjuk tiszta ruhával és még 20 percig meleg helyen pihentetjük. A tésztadarabokat tenyérrel kilapítjuk és 10 cm-es körökké nyújtjuk. A lapok közepébe egy-egy evőkanál tölteléket halmozunk. A tésztaszéleket felül összecsippentjük, megcsavarjuk vagy gombócokat formázunk. Egy lábasban két-három ujjnyi vizet forralunk, ráteszünk egy szűrőbetétet vagy bambuszpárolót. Belerakosgatjuk a gombócokat, egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér benne. Lefedve, hogy a gőz ne szökjön ki az edényből, 15-20 perc alatt készre gőzöljük a gombócokat. (A szitát érdemes tiszta ruhával vagy sütőpapírral kibélelni, hogy ne ragadjon rá a gombóc.)

Édes-csípős kínai kel:
Megforrósítjuk az olajat. Hozzáadjuk a fokhagymát, a chilit, és a gyömbért. Amikor már érezzük az illatát, akkor beletesszük a kínai kelt is és együtt 1 percig kevergetve pirítjuk. Ezután mehet hozzá a többi hozzávaló is és kb. még 5 percig főzzük. Tálaláskor narancshéjjal díszíthetjük.