Kacsamell párolt körtével és vörösboros mártással

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

A kompóthoz:

  • 4 közepes nagyságú körte
  • 1 rúd fahéj
  • 3-4 szegfűszeg
  • Kevés cukor
  • 4 dl Burgundi bor

A kacsamellhez:

  • 80 dkg kacsamell filé
  • 8 evőkanál olaj
  • 8 evőkanál a vörösboros főző léből
  • Bors
  • Friss majoránna
  • Kakukkfű

A mártáshoz:

  • 1 evőkanál margarin
  • 1 dl vörösbor
  • 5 dkg Erős Pista
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Bors



Elkészítés

A kacsát sóval, borssal fűszerezzük, forró serpenyőbe tesszük bőrével lefelé, majd elősütjük olajban. Ha mar eresztett valamennyi zsírt, megfordítjuk, és úgy is megpirítjuk. Közben két gerezd fokhagymát kipréselünk, egy teáskanál csípős mustárral együtt 1 dl vörösborban elkeverjük, majd a kacsamellre öntjük és 20-25 percig kell párolni. A végén a húst kivesszük és felszeleteljük. A mártásba pici paradicsompürét rakunk és ezzel kicsit visszapirítjuk. Majd felöntjük egy pohárnyi vízzel és alaposan kiforraljuk.

Boros körte:
Négy evőkanál cukrot arany barnára karamellizálunk, felöntjük 3 dl fehérborral, egy citrom levével, 1 dl vízzel, majd besűrítjük. Hozzákeverünk egy zacskó vaníliás cukrot, és további öt percig főzzük. Meghámozunk és félbevágunk három szem körtét, beletesszük ebbe a keverékbe, és hét percig pároljuk. Hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalás előtt néhány darab párolt zöldséggel körberakjuk (pl. sárgarépa, spárga, brokkoli).