Omlós csirke spenótos májjal és avokádósalátával

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 1 egész csirke
  • 60 dkg bébi spenót
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 1 evőkanál őrölt dió
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 avokádó
  • 4 paradicsom
  • 3 újhagyma
  • 1 lime
  • 1 narancs
  • 2 szál halványító zeller
  • Őrölt bors



Elkészítés

Egy teljes csirkét teszünk a tepsibe, lehetőség szerint legyen háztáji. A sütőt előmelegítjük 135-140 fokra, alul-felül sütő állásban. A csirkét lemossuk, és egy darabban berakjuk a tepsibe, megszórjuk nem kevés morzsolt kakukkfűvel, durván őrölt borssal és nagyon kevés sóval. Meglocsoljuk jófajta olívaolajjal és fedés nélkül berakjuk a sütőbe. Ezzel a módszerrel akár négy órát is bent maradhat, közben locsoljuk.

Bébi spenótot vajon egy kevés fokhagymával, sóval, borssal megfonnyasztunk, tetszés szerint őrölt diót is pirítunk alá. Lényeg, hogy éppen csak futtassuk meg a zsenge spenótot, hogy a levelek majdnem épen maradjanak. Másik köretnek avokádó salátát készítünk: az avokádót apróra vágjuk és a magjával együtt egy tálba tesszük, hogy ne barnuljon meg, mert ha hiszik, ha nem, a mag jelenléte megőrzi a színét (végig benne tartjuk), hozzá teszünk apró kockára vágott, héjától megszabadított paradicsomot, apróra vágott újhagymát zöldjével, kockára vágott narancsot, néha még egy kevés halványító zellert is vágunk mellé.

Bőségesen megöntözzük lime lével és narancslével. Összekeverjük, hagyjuk összeérni, ízesítjük, ha szükséges. A csirkéből kiszedett csirkemájat apróra vágjuk és vajon egy kis mentával hirtelen megpirítjuk, éppen hogy színt kapjon, de belül legyen omlós. A spenótot formázva a kis májakat rétegesen helyezzük el, hogy felülre is kerüljön máj. Az avokádós massza összeérve, és formázva csak a narancs levét ereszti egy kicsit, de az omlós csirkemellel érintkezve kifejezetten kellemes.