Lassan sült csirke spenótmártásos nokedlivel

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 1 db 2 kilós csirke
  • 8 db tojás
  • 300-350 g liszt
  • 200 g bébi spenót
  • 70 g vaj
  • 150 ml tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 150 ml sűrű húslé
  • 1 maréknyi kakukkfű
  • 50-100 ml olívaolaj
  • Bors



Elkészítés

Csirke:
A csirkét a 140 fokra előmelegített sütőbe tesszük, előtte meglocsoljuk olívaolajjal, borssal és kakukkfűvel megszórjuk. Ezen a hőmérsékleten 4 órát fog sülni. A harmadik órában meglocsoljuk a húslével és innentől gyakran locsolgatjuk a saját és a korábban hozzáadott húslével, ami egészségesen összeért.

Nokedli:
A lisztet és a tojások sárgáját összegyúrjuk, ha kell egy kis vizet hozzá tehetünk, de jobb, ha tojássárgájával pótoljuk. Lazán, kissé darabosra keverjük, sózzuk és egy kis ideig állni hagyjuk. Lobogó vízben kifőzzük és egy vajas tálba tesszük.

Spenótmártás:
A vaj felét lassú tűzön hevítjük, beleteszünk fokhagymát, majd kisvártatva ugyanannyi liszt hozzáadásával zsenge rántást készítünk, majd amikor a fehérje kicsapódni látszik az edény falán, akkor felöntjük a tejjel, ízesítjük és hagyjuk besűrűsödni, hogy besamelt kapjunk. Másik serpenyőben a bébi spenótot a vaj másik felével megfuttatjuk, szintén adunk hozzá fokhagymát és enyhén megfonnyasztjuk. A besamellel felöntjük és kevergetve hagyjuk összeérni. A tűzről levéve botmixerrel pépesítjük és ezzel a mártással meglocsoljuk a nokedliket, összekeverjük.

Tálaláskor az omlós csirke falatokat a saját levével is locsoljuk és tegyük mellé a spenótmártásos nokedlit.