Kötözött marhalábszár hagymás törtburgonyával és mentás zöldborsóval

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 1-1,20 kg csont nélküli marhalábszár
  • 4 fej hagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 2 paradicsom
  • 3-4 szál rozmaring
  • 150 ml jó minőségű vörös bor (merlot vagy cuvée)
  • 200 ml sűrű húslé, lehetőség szerint marhafarok leves esszencia
  • 800 g új burgonya
  • 800 g zöldborsó
  • 3 marék menta
  • 50 g vaj
  • 80 ml olívaolaj



Elkészítés

Lábszár és mártás:
Mielőtt összekötöznénk a húst, a csont helyére tegyünk 4-5 gerezd fokhagymát. Kötözzük össze szorosan, borsozzuk és egy szinte már füstölgő serpenyőben, amibe tettünk néhány csepp olívaolajat, kapassuk meg erőteljesen, hogy élénk barna színt kapjon minden oldalon. Tegyünk mellé két paradicsomot, két hagymát, rozmaringot a tetejére és öntsük rá a bort és a leszűrt húslevest. Alufóliával résmentesen fedjük be és tegyük be a 180 fokra előmelegített sütőbe.

Közel három órát készülhet a fólia alatt. Annak elteltével, vegyük le a fóliát, csökkentsük a hőmérsékletet és hagyjuk még pirulni a húst. A levét öntsük át egy szószos lábasba és közepes tűzön forraljuk be a harmadára, negyedére, tegyünk bele egy hagymát és paradicsomot a tepsiből, botmixerrel pépesítsük, szűrjük át és egy darab vajat tegyünk bele, hogy sima és selymes legyen a mártásunk.

Hagymás törtburgonya:
Két fej hagymát vágjunk apróra és kevés olívaolajon pirítsuk meg, hogy kellemes barnás színe legyen. A burgonyát főzzük puhára és adjuk hozzá a pirított hagymát és egy kevés húslevet és durván törjük át.

Mentás zöldborsó:
A mentát és a fokhagymát tegyük egy edénybe, öntsünk rá bőséggel olívaolajat és botmixerrel pépesítsük. A zöldborsót egy félkanálnyi vajon lassan futtassuk, majd adjunk hozzá egy merőkanálnyi húslevet. Lassú tűzön hagyjuk elforrni róla, majd öntsük rá a mentás-fokhagymás-olívás keveréket. Ezzel kész is van.

Tálalás előtt hagyjuk a húst pihenni legalább 10-15 percet, majd szeleteljük, és a hagymás tört burgonyával, a mentás borsóval tálaljuk, bőségesen locsolgatjuk a krumplit és a húst a mártással.