Vert marha

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 4 ujjnyi vastag szelet marhahús
  • Zsemlemorzsa
  • Rengeteg bors
  • 2 tojás
  • Fél dl tej
  • Olaj a sütéshezElkészítés

A hússzeleteket (pl. gömbölyű felsál vagy fehérpecsenye) megtisztítjuk az esetleges hártyáktól, megsózzuk, majd megszórjuk zsemlemorzsával. Ezután a zsemlemorzsát alaposan beleklopfoljuk, beleverjük a szeletek mindkét oldalába. Addig zsemlemorzsázzuk és klopfoljuk, míg a hús jól láthatóan "zsemlemorzsa színt" nem kap. A tojásokat felverjük és egy kevés tejet adunk hozzá - inkább tojásos legyen, mint tejes. Ezután annyi őrölt fekete borsot szórunk bele, hogy a keverék színe szinte fekete legyen.

Belemártjuk a szeleteket - a keveréket állandóan kevergetve -, hogy a bors jól láthatóan megtapadjon a húsok mindkét oldalán. Kevés olajat melegítünk egy serpenyőben és a szeletekre ezt a borsos bundát hirtelen rásütjük. Addig sütjük, amíg szép pirosas, barnás színt kap. Ez kb. 1-2 perc, azután kivesszük, félretesszük. Egy kuktába beletesszük az elosztó alátétet, és a szeleteket az aljára lerakjuk. Ha nagyobb adagot készítünk, lehet egymásra is tenni.

Ezután ráöntjük azt a borsos olajat, amiben a hús sült - ha kevés, még egy kis olajjal pótoljuk -, meg egy kevés vizet, (kb. 1 dl). Ne lepje el a szeleteket, épp csak a kukta alján legyen 1-2 cm. Ezután a kuktát lezárjuk, és takaréklángon elkezdjük főzni. Kb. fél óra múlva érdemes megnézni, hogy mennyire puha. A főzési idő a marhahús korától is függ. Amikor villával beleszúrva a hús vaj-puha, már tálalhatjuk is. Legfinomabb tejes, vajas burgonyapürével, meglocsolva a kuktában visszamaradó finom borsos olajjal.