Zöldborsós szűzérmék

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • Kb. 28-30 cm hosszú sertésszűz
  • 20-25 dkg zöldborsó
  • Jó maréknyi friss menta
  • 1 db lime
  • Fél dl dióolaj
  • 250 g tarhonya
  • 1 fej hagyma
  • 300- 500 ml húsleves koncentrátum
  • 1 csipetnyi pirospaprika őrlemény
  • Sertés szűz egyben
  • 1 evőkanálnyi őrölt bors
  • 1 evőkanálnyi kakukkfű
  • 30-40 g vaj



Elkészítés

Friss mentát, egy jó maréknyit, apróra vágunk és egy tálkában dióolajjal és lime-mal összekeverjük. A zöldborsót kevés vajon megfuttatjuk és azon félig roppanósan belekeverjük a mentás készítménybe, hagyjuk összeérni őket. A házias tarhonyát kevéske olívaolajon megperzseljük, hogy kissé gyöngyözzön, majd egy csipetnyi pirospaprikát szórjunk bele a színe miatt, majd jóféle húsleves koncentrátummal felöntjük és belevetünk egy fej hagymát is négybe vágva, és sózzuk.

Először fedő alatt pároljuk, majd fedő nélkül, nem teljesen, de elfőzzük a levét, hogy a végén amolyan rizottós állagú maradjon. Korábban egy kb. 28-30 cm hosszú sertésszüzet durvára őrölt borsba és kakukkfűbe hengergetünk és egy kevéske dióolajjal meglocsoljuk és állni hagyjuk 10 percig. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd egy serpenyőben kevéske olajat, néhány cseppnyit felhevítjük, és amikor szinte füstölög, belevetjük a szüzet.

Hagyjuk, hogy erősen megpörkölődjön, a bors, kakukkfű keverék szinte ráégjen. Áttesszük egy hőálló kerámia tálba és egy kevéske húslevet löttyintünk rá és négy fél dominó nagyságú vajat is ráteszünk, úgy tegyük be az előmelegített sütőbe. Kb. 10 percet tartjuk bent, majd hagyjuk egy kissé kihűlni, megnyugodni. Aránylag vékony szeletekre vágjuk. A mentás zöldborsót elhelyezzük a tányéron és arra tesszük a sertésérméket, meglocsoljuk mérsékelten a pecsenye levével is és mellé tálaljuk a tarhonyát.