Limoncello (Klasszikus)

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 500 ml 70 %-os alkohol (Bármelyik gyógyszertárban megvásárolható)
  • 4 db nagy citrom
  • 200 g cukor
  • 400 ml vízElkészítés

A Limoncello tulajdonképpen egy citromlikőr. Az olaszok tradicionális itala, az itáliai Amalfi partszakaszról származik, ahol a legjobb citromok is teremnek. Limoncello-t sokféleképpen készítenek, mindenki saját ízlése szerint állítja be alkoholtartalmát, édességét. Erősen behűtve fogyasztandó!

A citromokat jó alaposan mossuk meg forró víz alatt, majd töröljük őket szárazra. Egy hámozóval válasszuk le a citromokról a héj felső, sárga rétegét. Figyelem! Ha a héj fehér része is az italba kerül, akkor keserűvé teszi azt! Semmiképpen se hagyjuk belekerülni a fehér részt! A héjakat egy kancsóba tesszük, és ráöntjük az alkoholt. A kancsót két rétegben, alaposan lezárjuk fóliával, és befőttes gumival is rögzítjük a fóliát. A lezárt alkoholos alapot 14 napon át lezárva érleljük.

Ha az alkoholos alap kész - a 14. napon -, a cukrot sziruppá főzzük a vízzel, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A szirupot addig forraljuk, míg annyi víz elforr róla, hogy az oldat tömege 450 gramm lesz (ezt úgy mérhetjük meg, hogy főzés közben az oldatot mondjuk egy mérlegre készített kancsóba öntjük időnként. Ha még több 450 g-nál, visszaöntjük a lábasba, ha jó, félretesszük hűlni). A teljesen kihűlt szirupot az alkoholos részhez keverjük, majd az így kapott Limoncello-t jól zárható üvegbe szűrjük. A Limoncello jól behűtve, előre befagyasztott pohárból fogyasztandó.