Bakonyi vagdalt hús

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 60 dkg darált sertéshús
  • 2 zsemle
  • Tej az áztatáshoz
  • 2 tojás
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 1 kiskanálnyi ételízesítő
  • 2 evőkanál olaj
  • Törött bors

A körethez:

  • 60 dkg burgonya
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 tojássárgája
  • Kevés reszelt szerecsendió
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • Olaj



Elkészítés

A darált sertéshúst összegyúrom a tejben megáztatott, kinyomott és összemorzsolt zsemlével, a nyers tojással, kevés reszelt vöröshagymával, sóval és törött borssal. Belereszelek 1-1 szál sárgarépát és petrezselyemgyökeret, és hozzáadok egy kiskanálnyi ételízesítőt. Cipóba formázva tűzálló tálra fektetem. Tetejét leöntöm forró olajjal, és sütőben 30-35 percig közepes tűznél sütöm. Sós vízben puhára főzöm a meghámozott burgonyát. Levétől leszűrve áttöröm, simára keverem 2 evőkanálnyi tejföllel, 1 tojássárgájával, kevés reszelt szerecsendióval és egy kiskanálnyi, kevés olajon megpirított, reszelt vöröshagymával. A megsült húscipót ezzel a pürével bevonom. Villával kissé kicifrázom, kevés forró vajjal, vagy olajjal megöntözöm. A sütőben addig sütöm, míg a teteje ropogóssá nem válik. Bármilyen savanyúság illik mellé.