Hajtogatott káposztás pogácsa

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg vaj, vagy margarin
  • 50-70 dkg fehérkáposzta
  • 4 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • 2 dl olaj
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1-2 kávéskanál só
  • Ízlés szerint őrölt bors
  • Kenéshez 1 tojás



Elkészítés

Az élesztőt a langyos tejben a cukorral és kevés liszttel felfuttatjuk. A káposztát lereszeljük, besózzuk, rövid ideig állni hagyjuk, majd levétől kicsavarjuk. Az olaj felén megdinszteljük, miközben megszórjuk borssal. A lisztet a vajjal, vagy margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a felvert tojást, a sót és a megfuttatott élesztőt, és az egészet alaposan összegyúrjuk. (Ha szükséges, kevés tejet, vagy tejfölt adunk hozzá.)

Az összegyúrt tésztát lisztezett táblán vékonyra kinyújtjuk, kenőtoll segítségével a maradék olajjal megkenjük, majd a megdinsztelt, kihűlt káposztát egyenletesen elterítjük rajta. A tésztát szorosan felcsavarjuk (úgy, mint a bejglit), kissé megnyomkodjuk, majd három részre hajtjuk úgy, hogy az egyik rész alulra, a másik felülre kerüljön. Langyos helyen a duplájára kelesztjük. A nyújtást, a csavarást és a hajtogatást megismételhetjük.

A tésztát lisztezett táblán 3-4cm vastagságúra kinyújtjuk és tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A kiszúrt pogácsákat egymástól kellő távolságra a kikent tepsibe rakjuk. Tetejüket megkenjük felvert tojással és előmelegített sütőben magas hőmérsékleten megsütjük.