Hagymás kifli

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 30 dkg rétesliszt
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 1 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 1 kiskanál cukor
  • 2 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2 vöröshagyma
  • Őrölt bors
  • Zsír a tepsi kikenéséhez



Elkészítés

Az élesztőt egy dl langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a tojássárgájával, csipetnyi sóval, a megkelt élesztővel, meg annyi tejjel, hogy közepesen kemény tésztát kapjuk. Alaposan kidolgozzuk. Akkor jó, ha hólyagos, és az edény faláról elválik. Ekkor beleöntünk egy kávéskanál olajat, és további 3-4 percig dagasztjuk. Cipót formázunk belőle, letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk.

Amíg a tészta pihen, a maradék olajon az apróra vágott vöröshagymát fedő alatt, kis lángon megpirítjuk, és hagyjuk kihűlni. Megkenjük vele a kinyújtott tésztalapot, majd a lapot háromszögekre vágjuk, a háromszögekből pedig kifliket sodorgatunk. A tetejüket tojással megkenjük, és megzsírozott sütőlemezen egymáshoz nem túl közel fektetjük. A forró sütőbe toljuk, és öt percig erős, majd takaréklángon szép pirosra sütjük. A sütőből kivéve a kiflik tetejét még forrón, sós vízzel megkenjük, hogy szép fényesek legyenek.

Trükk:
A kiflik tetejét sütés előtt megszórhatjuk köménymaggal, reszelt sajttal vagy szezámmaggal.