Szezámmagos kifli

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 2,5 + 2,5 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kg liszt
  • 1 evőkanál só
  • 2 tojás
  • 1,5 dl étolaj
  • Szezámmag, vagy köménymag
  • Sajt
  • 25 dkg margarin



Elkészítés

Először 2,5 dl tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatunk 5 dkg élesztőt. Amíg készül, 1 kg lisztet bő 1 evőkanál sóval elkeverünk, aztán hozzáteszünk 2 tojássárgáját, 1,5 dl étolajat, az élesztős tejet és még 2,5 dl-t (tehát összesen fél liter tej kell hozzá).

Gyorsan összeáll és 6 cipót formázunk belőle. Begyújtjuk a sütőt (200-210 fok), vékonyra nyújtjuk a cipót és nyolcadokra vágjuk. Feltekerjük kifliformákra és a sütőlapra készítjük. 20 percig még várakoztatjuk őket, addig a maradék tojásfehérjével megkenjük, szezámmaggal, sajttal, vagy köménnyel megszórjuk, és apró kockára vágunk 25 dkg margarint. Ezeket rárakosgatjuk a kiflikre és betoljuk a sütőbe.

Tipp:
Az édes változata csak annyiban különbözik, hogy lekvárral együtt tekerem fel a kifliket és durvára vágott dióval szórom meg a tetejét.