Bagel

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 50 dkg finom búzaliszt
  • 1 csomag élesztő
  • 5 teáskanál cukor
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál só
  • Kevés vaj és liszt
  • 4 evőkanál langyos víz



Elkészítés

50 dkg finomlisztet tálba szitálunk, egy kis mélyedést alakítunk ki a közepén, ahova egy csomag élesztőt beleszórunk, 4 evőkanál langyos vízben feloldottam 1 teáskanál cukrot, amit belelöttyintünk az élesztős lyukba. Ezt simára keverjük, és letakarva 10 percig pihentetjük. A tejet a vajjal addig melegítjük, amíg a vaj fel nem olvad. A tojássárgáját hűtőbe tesszük. A tojásfehérjét a másik tojással felverjük, hozzáadjuk a tejet, 2 teáskanál cukrot, 1 teáskanál sót és a lisztet, majd az egészet 10 percig dagasztjuk.

A tálat liszttel behintjük, a kerekre formázott tésztát letakarva meleg helyen 1 órán át kelesztjük benne. A tésztát átgyúrjuk, és 14 egyforma részre osztjuk. Kis zsemléket formáltam belőlük, és lyukat szúrtam rajtuk az ujjammal. Egy edényben 3 liter vizet 1 teáskanál sóval és 2 teáskanál cukorral felforralunk. 2-2 percig főzzük benne a bageleket, majd miután lecsepegtettük, tepsibe tesszük őket. Tojássárgájával megkenjük, végül 200 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.