Burgonyafánk

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 20 dkg burgonya
  • 15 dkg liszt
  • 3 dkg vaj/Ráma margarin
  • 2 dkg élesztő
  • 1 db tojássárgája
  • 3 evőkanál tej
  • Pici cukor
  • Olaj a sütéshez



Elkészítés

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, és burgonyanyomóval összetörjük. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összegyúrjuk a tojássárgájával, a puha vajjal, és a felfuttatott élesztővel, végül összedolgozzuk az áttört burgonyával és a sóval. Letakarva, langyos helyen 1 órát kelesztjük. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, 2 cm vastagra kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kb. 3 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle. A tésztát bő, forró olajban kisütjük, de egyszerre csak néhány darabot teszünk a serpenyőbe, mert sülés közben a fánkok megnőnek. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsepegjen. Mártásos húsok mellé, köretként kínáljuk.