A megtisztított halakat megnyúzzuk, mert különben a bőrük rátekeredik a húsdarálóra. A halhúst kétszer átdaráljuk. A halhús darálékhoz keverjük az összevágott fokhagymát, az apróra vágott petrezselyem zöldjét, a felvert tojásokat, és a halhús harmadával megegyező mennyiségű zsemlemorzsát. Sóval, őrölt borssal, pirospaprikával ízesítjük. A masszát jól összegyúrjuk, majd kendővel letakarva félórát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Közben a fejekből és az uszonyokból feltesszük főni az alaplevet.
Beletesszük a krumplit hosszúkásra vágva, a csöves paprikákat, a vöröshagymát, egy kávéskanál sót, és egy késhegynyi borsot. Amikor a krumpli megfőtt, átpasszírozzuk a fövő lébe, amelyhez hozzáöntjük a zsírt és a paradicsomlét. Amikor az ízek jól összeforrtak, evőkanállal a levesbe szaggatjuk a fűszeres halkeveréket, s a gombócokat kifőzzük.
Trükk:
Ha nem vagyunk barátságban a tüzes, csípős ízekkel, a csöves erős paprikát szelídebb rokonaival is helyettesíthetjük.