Jókai bableves csipetkével

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 200 g tarkabab
  • 1,5 l füstölt sonkalé
  • 1 babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 8-10 szem bors
  • 150 g sárgarépa
  • 100 + 30 g liszt
  • 150 g fehérrépa
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 közepes hagyma
  • 1 mokkáskanál pirospaprika
  • 250 g sonkamaradék
  • 2 dl tejföl
  • 1-2 evőkanál citromlé
  • 1/2 hegyes zöldpaprika
  • 1 tojás



Elkészítés

A hideg sonkalében a babérlevéllel,a fokhagymával és borssal feltesszük főni az előző este beáztatott babot, 20 percig főzzük.Közben a répaféléket megtisztítjuk, karikákra vagy kisebb kockákra vágjuk, a babhoz adjuk,és az egészet puhára főzzük. A csipetkéhez 100 g lisztet összegyúrunk a tojással és 1 csipet sóval,babszemnyi darabkákra csipkedjük,kissé szikkadni hagyjuk.

A rántáshoz megpirítunk az olajban 2 evőkanál lisztet, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, simára keverjük 3 dl vízzel, és a leveshez szűrjük. Hozzáadjuk a felaprózott sonkát, a tejfölt és a csipetkét, majd fedő nélkül 10-12 percig főzzük, végül ízlés szerint savanyítjuk, sózzuk. Mély tálba szedjük, tetejét csípős zöldpaprika-karikákkal díszíthetjük.