A hideg sonkalében a babérlevéllel,a fokhagymával és borssal feltesszük főni az előző este beáztatott babot, 20 percig főzzük.Közben a répaféléket megtisztítjuk, karikákra vagy kisebb kockákra vágjuk, a babhoz adjuk,és az egészet puhára főzzük. A csipetkéhez 100 g lisztet összegyúrunk a tojással és 1 csipet sóval,babszemnyi darabkákra csipkedjük,kissé szikkadni hagyjuk.
A rántáshoz megpirítunk az olajban 2 evőkanál lisztet, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, simára keverjük 3 dl vízzel, és a leveshez szűrjük. Hozzáadjuk a felaprózott sonkát, a tejfölt és a csipetkét, majd fedő nélkül 10-12 percig főzzük, végül ízlés szerint savanyítjuk, sózzuk. Mély tálba szedjük, tetejét csípős zöldpaprika-karikákkal díszíthetjük.