Palóc gulyás

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 1 kg sovány sertéshús
  • 2 evőkanál zsír
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 50 dkg zsenge vajbab
  • 50 dkg burgonya
  • 10 dkg lebbencstészta
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl aludttej, vagy joghurt
  • 1 csipetnyi őrölt babér
  • Őrölt bors
  • Pirospaprika
  • Őrölt kömény
  • Ételízesítő
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 csokor kapor
  • 1 csokor petrezselyem zöldje
  • Tárkonyecet



Elkészítés

A zsíron üvegesre pirítjuk a felkockázott vöröshagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd félrehúzzuk a tűzről, és megszórjuk pirospaprikával. Beletesszük a kisebb kockákra vágott húst meg a zöldpaprikát, s nagyobb lángon, folyamatosan keverve pörköljük a húst. Hozzáöntünk 1 dl vizet, beletesszük a hámozott paradicsomot, sóval, őrölt borssal, köménnyel és egy csipet babérlevéllel fűszerezzük, majd lassú tűzön főzzük.

Közben a babot centis darabokra vágjuk, és egy mokkáskanál ételízesítővel elkezdjük párolni. A burgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és kevés sós vízben félpuhára főzzük. A laskatésztát ez pici olajon enyhén megpirítjuk, majd forrásban lévő vízben majdnem készre főzzük. Amikor a húsba már majdnem belefut a villa, akkor a levével együtt hozzáöntjük a burgonyát, a zöldbabot és a leszűrt tésztát.

Szükség szerint utána ízesítjük, és addig főzzük, amíg valamennyi hozzávaló megpuhul. Szitán beleszűrjük a tejföllel összekevert joghurtot, és elkeverjük a levessel. Hagyjuk, hogy egyet forrjon, és elzárjuk alatta a gázt. A kaprot meg a petrezselyem zöldjét apróra vágjuk, ezzel szórjuk meg a levest. Tálalás előtt egy kevés tárkonyecettel ízesítjük.