Sütőtök lekvár

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • Kb. 2 kg-os sütőtök
  • 500 g cukor
  • 1 citrom leve
  • Fél kiskanál őrölt fahéj
  • Fél kiskanál őrölt szegfűszeg



Elkészítés

A sütőtököt kétféleképpen is előkészíthetjük:
1. variáció: Vágjuk le a héját, a belsejét pedig daraboljuk fel nagyobb kockákra, majd egy bambuszpárolóban, vagy másfajta párolóedényben 15 perc alatt pároljuk puhára.
2. variáció: Szeleteljük fel nagyobb darabokra a sütőtököt, és sütőbe téve, 45 perc alatt süssük puhára. Ezután hámozzuk le a héját. Az előkészített sütőtököt a cukor hozzáadásával tegyük egy lábosba, és kezdjük el alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett főzni. Fél óra elteltével pürésítsük botmixerrel, majd adjuk hozzá a fűszereket és a citrom levét. Főzzük tovább 20-25 percig. Amikor már rotyog, akkor elkészült a lekvár. Öntsük előkészített, fertőtlenített befőttesüvegekbe, és 5 percre állítsuk a feje tetejére. Eltarthatósága: nagyjából fél év.