Pulykazúza-leves mákos gombóccal

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 40 dkg pulykazúza
  • 2 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1 vöröshagyma
  • Őrölt bors
  • Fél csokor petrezselyem zöldje

A gombóchoz:

  • 20 dkg burgonya
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál mák
  • 1 tojás



Elkészítés

A zúzát megtisztítjuk, nagyobb kockákra vágjuk, és bő vízben leforrázzuk. Első levét leöntjük, utána kb. 2 liter hideg vízben feltesszük főni. Amikor félpuha, beletesszük a kockákra vágott sárga- és fehérrépát, és a megtisztított vöröshagymát egészben (a hagymát a végén kivesszük). A levest megsózzuk, borsozzuk, és lassan, csendesen főzzük. Közben a burgonyát megtisztítjuk, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, még forrón áttörjük és hagyjuk kihűlni. Belekeverjük a tojást, a lisztet meg a mákot, majd az egészet összedolgozzuk. Vizes kézzel vagy evőkanállal kis gombócokat szaggatunk a lassan fövő levesbe, és kb. 5 perc alatt kifőzzük. Apróra vágott petrezselyemmel meghintve, forrón tálaljuk.