Gyöngyöző burgonya zupa

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 0,5 kg burgonya
  • 5 dkg füstölt mangalica szalonna
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál zeller zöld
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 kiskanál Kalocsai édes nemes paprika
  • Liszt
  • Bors

A díszítéshez:

  • 4 szál petrezselyemzöld
  • 1 szál zeller zöld



Elkészítés

A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, enyhén sós vízben a tisztított, karikázott sárgarépával feltesszük főni. Amikor a burgonya és a sárgarépa majdnem puha akkor elkészítjük a világos rózsaszínű paprikás rántást amelyben előzőleg finomra vágott vöröshagymát fonnyasztottunk. A szalonnát apró kockákra vágva kiolvasztjuk, az apróra vágott hagymát rajta megfonnyasztjuk, liszttel megszórjuk, Kalocsai paprikával és a zeller zölddel fűszerezzük.

A megfőtt burgonyát és sárgarépát leszűrve a hagymára rászedjük, felengedjük a gyöngyöző levessel, s még egyszer átforraljuk. Zellerlevéllel, petrezselyem zöldjével díszítjük. Egyéni ízlés szerint készíthetjük majoránnával, babérlevéllel vagy tárkonnyal fűszerezve is. Aki szereti tejfölt is adhat hozzá.

(Zupa: Katonakonyhák rántott levesének a német Suppe szóból eredő neve.)