A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, enyhén sós vízben a tisztított, karikázott sárgarépával feltesszük főni. Amikor a burgonya és a sárgarépa majdnem puha akkor elkészítjük a világos rózsaszínű paprikás rántást amelyben előzőleg finomra vágott vöröshagymát fonnyasztottunk. A szalonnát apró kockákra vágva kiolvasztjuk, az apróra vágott hagymát rajta megfonnyasztjuk, liszttel megszórjuk, Kalocsai paprikával és a zeller zölddel fűszerezzük.
A megfőtt burgonyát és sárgarépát leszűrve a hagymára rászedjük, felengedjük a gyöngyöző levessel, s még egyszer átforraljuk. Zellerlevéllel, petrezselyem zöldjével díszítjük. Egyéni ízlés szerint készíthetjük majoránnával, babérlevéllel vagy tárkonnyal fűszerezve is. Aki szereti tejfölt is adhat hozzá.
(Zupa: Katonakonyhák rántott levesének a német Suppe szóból eredő neve.)