Sütőtök krémleves

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

A leveshez:

  • 900 g sütőtök (meghámozva, kimagozva)
  • 20 g vaj
  • 0,5 fej felkockázott vöröshagyma
  • 1 késhegynyi őrölt fehérbors
  • 1 csapott teáskanálnyi só
  • Víz
  • Kb. 80 ml főzőtejszín
  • 1 késhegynyi őrölt gyömbér ízlés szerint

A tálaláshoz:

  • Friss pirítós
  • Pirított tökmag szóráshoz



Elkészítés

A sütőtököt megmossuk, kiszedjük a magjait, meghámozzuk, felkockázzuk. A vajat megolvasztjuk egy fazékban. A felkockázott vöröshagymát üvegesre pirítjuk a vajon, majd sózzuk borsozzuk. Ízesítés után azonnal rátesszük a sütőtököt, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és puhára főzzük a sütőtököt. Összeturmixoljuk, turmixolás közben hozzácsurgatjuk a tejszínt, őrölt gyömbérrel beízesítjük, majd a tűzhelyre téve egyet rottyantunk rajta. Ízlésünknek megfelelően után ízesítjük a levest, esetleg pirított tökmaggal megszórva, friss pirítóssal tálaljuk.

(A hozzávalók 4 személyre elegendőek.)