Húsvéti fonott kalács torta

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 30 dkg finom liszt (BL55)
  • 300 dkg fehér tönköly liszt (TBL70)
  • 150 gramm teljes kiőrlésű tönköly liszt (TBL+300)
  • 1 evőkanál búzasikér
  • 10 dkg porított nádcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál só
  • 11 g szárított élesztő
  • 2 tojás sárgája
  • 6 dkg vaj
  • 330 ml tej



Elkészítés

A száraz elemeket alaposan összekevertem egy dagasztótálban. A tejet meglangyosítottam a vajjal, és belekevertem a tojások sárgáit is. Az egészet összekevertem, majd 10 percig dagasztottam (géppel). A kidagasztott tésztát tiszta ruhával lefedtem, és a duplájára kelesztettem. A kelt tésztát óvatosan kiemeltem egy tálcára, vigyázva, hogy ne gyűrődjön. Két részre vágtam, 1/3-ad, és 2/3-ad részre. Egy 26 cm átmérőjű formát kivajaztam. A közepére tettem a kisebb tésztadarabot.

TIPP: A szögletes sarkokat csípjük össze a tészta alatt, ez a rész kerüljön alulra.

A nagyobb részt 3 egyforma darabra vágtam, amelyeket egyenként 60-65 cm hosszúra nyújtottam úgy, hogy a két végénél fogva óvatosan két irányba húztam őket. Ezekből fonatot készítettem, és óvatosan körbevontam vele a középső tésztát. A kalács tortát felvert tojással átkentem, és a duplájára kelesztettem ismét.

Ekkor 180 fokos előmelegített sütőbe tettem, és 25 perc alatt készre sütöttem. 10 perccel a sütőbe rakás után sütőpapírral lefedtem a kalácsot, hogy ne égjen meg túlságosan a teteje.