Húsvéti nyúl kalács

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

A kalácshoz:

  • 50 dkg liszt
  • 25 g élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 10 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja, és a felének a leve
  • 3 evőkanál méz
  • 1 teáskanál cukor

Továbbá:

  • Mazsola
  • Kevés tej



Elkészítés

A megkelesztett kalácstésztát tegyük egy vékonyan lisztezett sütőpapírra. Figyeljünk arra, hogy a tésztabucit ne nyomjunk meg lehetőség szerint, ne is gyúrjuk át egyáltalán. A képen látható módon daraboljuk fel a tésztát. Kb. a tészta 2/5-öd részénél egy picivel szélesebben vágjuk ketté. A kisebb fele lesz a nyúl hasa.

A nagyobb feléből először vágjuk le a két fület a tészta széleiről. Majd a maradék téglalap alakú sávot vágjuk 3 csíkra párhuzamosan a has-fej vágással. A fotón jól látható, hogy a vágások során nem mozdítottam el a tésztadarabokat, így jól bemérhetők az arányok.

Az egyik csík lesz a nyúl arca. A másik két csíkot vágjuk 3-3 kockára, ezek lesznek a végtagok, és a díszítő elemek.Tegyünk egy nagyobb tepsire sütőpapírt. Először helyezzük rá a has részt. Bármelyik testrészt is tesszük éppen a papírra, a tészta szögletes végeit csípjük össze, és nyomjuk a tészta alá. Ezt az összecsípett felet tesszük mindig alulra. Így a nyúl testrészei felülről szép gömbölyűek lesznek.

Minden testrészt kenjünk át vékonyan vajjal, mielőtt egy másikat mellétennénk. Így a sütés során még jobban összetapadnak, és nem válnak szét. A hasra tegyük rá a fejet, majd a végtagokat. A fül részeket a két kezünkkel kicsit nyújtsuk meg (húzzuk, mint egy spárgát), kb. 20 cm hosszúságúra. Majd hajtsuk kettőbe, és így tegyük a nyúl fejére.

A maradék tésztadarabokból készítsünk arcot, orrot, bajszokat. Ha marad tésztánk, még más díszt is rátehetünk. A szájat mazsolákból rakjuk ki. Langyos helyen kelesszük meg még egyszer, majd 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt süssük készre. Ha gyorsan pirulna a tészta, tegyünk rá sütőpapírt a sütés során.