Mazsolás-vajas kalácskoszorú

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 40 fehér liszt
  • 3 dkg élesztő
  • Kb. 4-5 evőkanál langyos tej
  • 1 teáskanál + 2 evőkanál nádcukor
  • 3 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 20 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 1 marék arany mazsola



Elkészítés

A lisztet szitáljuk egy dagasztótálba. A közepére készítsünk az ujjunkkal egy mélyedést. Ebbe a mélyedésbe morzsoljuk bele a friss élesztőt, egy teáskanál cukorral, majd a langyos tejjel keverjük össze. Lefedve, kb. 10 percig hagyjuk, hogy felfusson az élesztő. Ha ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a puha vajat, 2 tojás t és egy tojás sárgát tojást, a tejet, a csipet sót.

Először alaposan keverjük össze a hozzávalókat (géppel a legalacsonyabb fokozaton), majd kb. 10 percig dagasszuk a tésztát (géppel a 3-as fokozaton). A végén adjuk hozzá a mazsolát, és gyúrjuk át így is a tésztát. Meleg helyen, letakarva legalább 40 percig kelesszük a tésztát. Egy nagyon fényes, laza, vajas tésztát kapunk. A tálból vegyük ki óvatosan a két kezünkkel a tésztát, és igyekezzünk úgy rátenni egy vékonyan kilisztezett felületre, hogy ne "gyűrődjön" a tészta. Nem kell a tésztát átgyúrni.

Egy késsel vágjunk ketté és két kb. 45 cm hosszú rúddá húzzuk szét a kezünk segítségével. A két rudat csavarjuk össze, majd helyezzük bele egy sütőtálba, vagy akár egy kapcsos tortaformába (24 cm átmérőjű). Kelesszük ismét 30 percet. Sütés előtt kenjük át egy kis vízzel felvert tojás sárgával. Előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt (180 fokon) süssük arany barnára.