Mézes-túrós húsvéti bárány kalács

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 g élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 10 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja, és a felének a leve
  • 3 evőkanál méz
  • 1 teáskanál cukor

A töltelékhez:

  • 25 dkg túró,
  • 1 tojás sárgája
  • Méz ízlés szerint
  • A citrom másik felének a leve

Továbbá:

  • A kenéshez 1 tojás sárgája
  • Jégcukor
  • A szemének egy vágott aszalt szilva, vagy mazsola



Elkészítés

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. A lisztet beleszitáljuk egy keverőtálba. Hozzáadjuk az olvasztott vajat,a tojásokat, a citromot, a mézet, a csipet sót, majd az élesztős tejet is. Kb. 10 percig dagasztjuk, majd meleg helyen 1 órán át kelesztjük. (nagyon magasra feljön a tészta, és nagyon buborékos lesz az állaga. Közben a töltelékhez valókat is összekeverjük.

Amikor megkelt a tészta, tegyük egy vékonyan lisztezett sütőpapírral. A kezünkkel tépjünk belőle egy nagyobb, egy kicsi, és kb. 19-20 db egyforma nagyságú darabot. A tésztadarabokat a kezünk segítségével nyújtsuk korongokká, amiknek a közepébe tegyünk 1-1 tk túrót. Mindegyiket gyúrjuk gombóccá (azaz az illesztéseket jól nyomkodjuk össze).

A gombócokból először rakjuk ki a bárány testét úgy, hogy az illesztések legyenek alul. Végül rakjuk ki a fejét a nagyobb tésztából, és a pici tésztát tegyük rá a fejre a füle helyére. Kenjük le a bárányt a felvert tojással. A testét és a fülét szórjuk meg jégcukorral. Szemnek tegyünk a fejére egy aszalt szilvát, vagy egy mazsolát. Előmelegített sütőben süssük 20-25 percig.