Az élesztőt futtassuk fel a cukros meleg tejben. Majd valamennyi hozzávalót alaposan gyúrjuk össze, és dagasszuk géppel vagy akár kézzel pár percet. Ha ezzel megvagyunk, takarjuk le a tésztát, tegyük meleg helyre, majd kelesszük kétszeresére. Közben a cukrot, a kakaóport és a szoba hőmérsékletű zsiradékot keverjük krémesre.
A megkelt tésztát vágjuk két egyforma cipóra. Mindkét cipót osszuk 3-3 kis darabra. Egy kalácshoz tehát 3 kis darab tésztára lesz szükségünk. A kis cipókat egyenként nyújtsuk ki téglalap alakúra. Mindhárom lapot kenjük meg a töltelékkel. Egy sütőlapot fedjünk be sütőpapírral, majd helyezzük rá a 3 tekercset. És már a sütőlapon fonjuk őket össze úgy, mintha hajfonatot fonnánk.
A töltelék ki fog nagy valószínűséggel folyni. Én ezt nedves ruhával letöröltem a sütőpapírról (bár megjegyzem, a sütés során is van némi töltelék veszteség, de a végeredmény kakaósságán ez nem sokat változtat). A két fonat egy nagyobb sütőlapon együtt is elfér. Mindegyiket kenjük át sütés előtt egy kevés tejjel felvert tojással. Előmelegített sütőben, 180 fokon 20 perc alatt süssük készre a kalácsokat.