Ostoros kalács

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

A tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 3 tojás sárgája
  • 4 evőkanál olaj
  • 4 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 teáskanál nádcukor
  • 3,5 dl tej

A kenéshez:

  • 1 tojás (a kenéshez)
  • <>/ul

    A töltelékhez:

    • 20 dkg cukor (pl. nádcukor)
    • 25 dkg vaj, vagy kókuszzsír
    • 3-4 evőkanál cukrozatlan kakaópor



Elkészítés

Az élesztőt futtassuk fel a cukros meleg tejben. Majd valamennyi hozzávalót alaposan gyúrjuk össze, és dagasszuk géppel vagy akár kézzel pár percet. Ha ezzel megvagyunk, takarjuk le a tésztát, tegyük meleg helyre, majd kelesszük kétszeresére. Közben a cukrot, a kakaóport és a szoba hőmérsékletű zsiradékot keverjük krémesre.

A megkelt tésztát vágjuk két egyforma cipóra. Mindkét cipót osszuk 3-3 kis darabra. Egy kalácshoz tehát 3 kis darab tésztára lesz szükségünk. A kis cipókat egyenként nyújtsuk ki téglalap alakúra. Mindhárom lapot kenjük meg a töltelékkel. Egy sütőlapot fedjünk be sütőpapírral, majd helyezzük rá a 3 tekercset. És már a sütőlapon fonjuk őket össze úgy, mintha hajfonatot fonnánk.

A töltelék ki fog nagy valószínűséggel folyni. Én ezt nedves ruhával letöröltem a sütőpapírról (bár megjegyzem, a sütés során is van némi töltelék veszteség, de a végeredmény kakaósságán ez nem sokat változtat). A két fonat egy nagyobb sütőlapon együtt is elfér. Mindegyiket kenjük át sütés előtt egy kevés tejjel felvert tojással. Előmelegített sütőben, 180 fokon 20 perc alatt süssük készre a kalácsokat.