Tejes kelt kalács

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 45 dkg finomliszt
  • 15 dkg rétesliszt
  • 5 dkg amaránt liszt (vagy búzaliszt)
  • 4 evőkanál tejpor
  • 2 dl tej
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 1 evőkanál méz
  • 1 tojás
  • 7,5 dkg puha vaj
  • 1 mokkáskanál só
  • Tejszín, vagy sűrített tej (üveges) a kenéshez



Elkészítés

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. Ha ezzel megvagyunk, összekeverjük a többi, szoba hőmérsékletű alapanyaggal, majd alaposan kidagasztjuk. A tésztákat 1 órán át kelesszük letakarva, meleg helyen. Ha megkelt, 2 egyforma cipóra vágjuk.

Mindegyik cipóból 2-2 rudat nyújtunk (kb. 30-40 cm hosszúkat). Mindegyik párból egy-egy csavart formálunk. A második kelesztéshez, és a sütéshez egy-egy szögletes kenyérsütő formára lesz szükségünk. Ezt kibéleljük sütőpapírral, majd beletesszük a fonatot. Ha van két ilyen formánk, akkor mindkettőt egyszerre kelesztjük a formákban. Ha csak egy van, akkor érdemes a második adagot formázás nélkül, meleg helyen tartani.

Letakarva kelesszük további 30 percet. Ha megkelt, kenjük át üveges sűrített tejjel, vagy tejszínnel, szórjuk meg vékonyan egész mákszemekkel, majd előmelegített sütőben süssük 20 percig. Még forrón kenjük át ismét sűrített tejjel, vagy tejszínnel.

Tipp:
Az amaránt lisztet ki is hagyhatjuk, azaz helyettesíthetjük sima búzaliszttel, vagy rétesliszttel. Viszont nem érdemes kihagyni, mert az amaránttól puhább lesz a tészta. A mézzel lehet variálni. Ha többet teszünk bele édesebb, ha kevesebbet, akkor sósabb lesz.