Húsvéti nyúl alakú répatorta

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

A tésztához:

  • 30 dkg reszelt sárgarépa
  • 20 dkg aprított dió
  • 10 dkg darabokra vágott étcsokoládé
  • 10 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 2 citrom reszelt héja
  • 3 tojás
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 1 csomag sütőpor

A krémhez:

  • 15 dkg puha vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg natúr krémsajt

A díszítéshez:

  • Kókuszreszelék
  • Zöld ételfesték
  • Apró cukortojások



Elkészítés

A vajat a cukorral, és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd beletesszük a sót és a citromok reszelt héját. A krémbe egyenként belekeverjük a tojásokat (géppel javaslom, úgy gyorsabb a művelet, és habosabb lesz a tészta). Miután összeállt a krém, belekeverjük a száraz elemeket (liszt, morzsa, dió, sütőpor), amiket előzőleg egy keverőtálban jól összekevertünk. A legvégén adjuk hozzá az apróra tördelt csokoládét, és a reszelt répát.

Kivajazott, és zsemlemorzsával meghintett kapcsos tortaformában (26 cm), előmelegített sütőben (kb. 180 fokon) megsütjük a tésztát. Formázás előtt hagyjuk teljesen kihűlni a tésztát. A krémhez valókat tegyük egy magasabb falú keverőtálba, és keverjük össze jó alaposan. Érdemes felvitel előtt a hűtőben lehűteni.

Formázás: A nyúl füleihez szükségünk lesz egy fehér, és egy rózsaszínű papírlapra. Hajtsuk kettőbe a fehér papírt. Rajzoljunk rá a hajtás mentén egy olyan nyúl fület, aminek az alja, legalább 2-3 cm hosszúságban összeér (azaz nincs elvágva egymástól). Vágjuk ki a két - összenőtt - fület. A fül aljának szélessége a torta magasságának a kétszerese. Hajtsuk kettőbe a rózsaszín lapot is, és tegyünk rá összehajtva a fehér füleket.

A fehér fülek segítségével alakítsuk ki a rózsaszín fülrészt úgy, hogy az aljánál egyenlő szélesek legyenek, viszont hosszúságában a rózsaszín rövidebb, és keskenyebb legyen. Amikor ezzel megvagyunk vágjuk ki a rózsaszín fület is, és ragasszuk rá egy ragasztóstifttel a fehér fülre. Bő 1-2 marék kókuszreszeléket morzsoljunk össze a tenyerünk segítségével egy kevés vízzel hígított, zöld ételfestékkel. De vigyázzunk, hogy ne tegyünk a reszelékre túl sok folyadékot, mert akkor nem lesz morzsalékos. Ebből lesz a fű dekoráció.

Készítsük elő a krémet, egy hosszú pengéjű, éles kést, egy kanalat, egy kenőkést, és egy marék színes, apró cukortojásokat, és egy hosszúkás tálcát. Javaslom, a formázást egy zsírpapíron végezzük. De legalább is ne azon a tálcán, amin tálalni szeretnénk. A tortát vágjuk két egyforma cikkre.

A laposabb (alsó) felüknél fogva, kevés krémmel tapasszuk őket össze, majd állítsuk élére a félkört. A torta cikk 2/3 részénél metsszünk be egy ék alakú vágást, így alakítjuk ki a törzsét, és a fejét a nyúlnak. Az éles kés segítségével kerekítsük le az éleket. Valamint alakítsuk ki a nyúl nyakát, fejét. A kivágott tortaéket tegyük félre a nyúl farkához. A nyulat borítsuk be krémmel, majd szórjuk meg az egész felületét sima kókuszreszelékkel.

Egy lapos lapát segítségével helyezzük a nyulat a tálcára. Pici krémmel tapasszuk a nyakához a füleket. És a farok részt is ekkor tapasszuk a hátuljához. Ezt utólag már a tálcán is bekenhetjük, és megszórhatjuk pici kókuszreszelékkel. Szintén krémmel ragasszuk fel a tojáscukorkákból a szemeket, és a szájat. A zöldre festett kókuszt szórjuk a nyúl köré. A füvet rakjuk tele cukortojásokkal. A megmaradt krémet tálaláskor, a szeletelt sütemény mellé adhatjuk.