Panettone cserépben sütve

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 8 dkg vaj
  • 6 dkg kristálycukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 3 db tojássárga
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 15 dkg kandírozott és aszalt gyümölcs vegyesen és ízlés szerint

A tetejére:

  • 1 evőkanál vaj
  • Fél tojás felverve
  • 1 evőkanál tej
  • 1 dkg mandulaforgács



Elkészítés

A szoba-hőmérsékletű hozzávalókból kelt tésztát készítünk. Első lépésben felfuttatjuk az élesztőt cukros, meleg tejben. Amíg elkészül, egy nagy keverőtálba tesszük a lisztet egy csipet sóval, a felaprított aszalt gyümölcsöket, a tojássárgákat, a reszelt citromhéjat és az olvasztott vajat.

Ehhez öntjük továbbá a felfuttatott élesztőt is, és kézzel laza tésztát dagasztunk. Ha összeállt, letakarjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Kivajazzuk vagy sütőpapírral kibéleljük a cserépedényt, és beletesszük a megkelt, kissé átdolgozott tésztát. Ehhez a mennyiségű tésztához egy kb. 1,4 l űrtartalmú cserépedényt (kb. 16 cm átmérőjű, 15 cm magas) használunk. Ismét kelesztjük meleg helyen.

A sütőt előmelegítjük 170 fokosra. Ezután éles késsel a tészta tetejét kereszt formában bevágjuk, és a mélyedésekbe kevés vajat teszünk, majd egy kevés tejjel elkevert tojással megkenjük a tetejét, és megszórjuk mandulaforgáccsal (ez akár el is hagyható). Betoljuk a meleg sütőbe, és kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.