Sokmagvas pogácsa

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg zsír
  • 2 bő evőkanál szezámmag
  • 2 dl tejföl
  • 1 csomag instant élesztő (7 g-os)
  • 1 tojás + 1 tojás sárgája + 2 evőkanál tej
  • 4-5 dkg reszelt sajt
  • 1 bő teáskanál só ízlés szerint
  • 1 teáskanál cukor
  • Lenmag
  • Napraforgómag



Elkészítés

A lisztet munkalapra szitáljuk, a tojást felverjük a tejjel, a tejfölt meglangyosítjuk. Elmorzsoljuk a lisztben a zsiradékot, hozzáadjuk a tejfölt, a felvert tojás 2/3 részét, a sót, a cukrot, az élesztőport és a szezámmagot, összegyúrjuk, letakarva pihentetjük 1/2 órát. Vékony téglalap alakra nyújtjuk, megkenjük vékonyan tojással, meghintjük a reszelt sajttal, feltekerjük szorosan, két végét középre hajtjuk, lenyomkodjuk, letakarjuk, újabb 1/2 órát pihentetjük.

Lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, kis pogácsaszaggatóval sütőpapírral bélelt tepsibe szaggatjuk. Tetejüket megkenjük a maradék tojással, egy-egy csipet lenmagot és napraforgómagot teszünk rá, és addig pihentetjük, amíg a sütőt bemelegítjük 180 fokra (légkeveréssel). A sütés megkezdése után 5 perccel a hőfokot 160 fokra visszavesszük, és kb. 18-20 perc alatt megsütjük a pogácsákat.