Húsvéti töki pompos

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

A tésztához:

  • 50 dkg finom liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 evőkanál joghurt
  • 2 evőkanál kacsazsír vagy libazsír
  • 2 db kisebb burgonya
  • 2 teáskanál só
  • 2 dl langyos víz
  • 1 kávéskanál kristálycukor

A kenéshez:

  • 3 dl tejföl
  • 3-4 gerezd fokhagyma

A feltéthez:

  • 10 db tojás
  • 1 szál paraszt kolbász
  • 1 szál póréhagyma
  • 15 dkg bacon
  • 50 dkg sonka
  • 4 db paradicsom
  • 25 dkg trappista sajt



Elkészítés

A tojásokat és a burgonyát héjában megfőzzük. A burgonyát meghámozzuk, és még melegen áttörjük szitán vagy tésztaszűrőn. Az élesztőt a csipet cukorral langyos vízben felfuttatjuk. Ha a burgonya langyosra hűlt, a többi hozzávalóval begyúrjuk a tésztát. Meleg helyen, letakarva 1 órát kelesztjük.

A sonkát vékonyan felszeleteljük. A bacont apró kockákra vágjuk. A póréhagymát, a kolbászt, a paradicsomot és a tojásokat vékony karikákra vágjuk. A fokhagymát átnyomjuk vagy apróra vágjuk, és a tejfölbe keverjük. A sajtot lereszeljük.

Egy nagyobb tepsit kizsírozunk, és belenyomkodjuk a tésztát. Megkenjük a fokhagymás tejföllel, rápakoljuk a feltéteket tetszőleges sorrendben /a sajt kivételével/. Meglocsoljuk a maradék tejföllel, megszórjuk a reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük, amíg a sajt megpirul.