Epres muffin

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 4 dkg élesztő
  • 10 dkg lágy barna cukor
  • 3 dl meleg víz
  • 40 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 40 dkg rétesliszt
  • 1 csésze kókuszreszelék (elhagyható)
  • 1 csésze mandulapálcika (elhagyható)
  • 15 dkg barna cukor
  • 1 dl olívaolaj
  • 10 dkg burgonyapehely (vagy egy nagyobb szem, héjában főtt burgonya meghámozva, kis lyukú sajtreszelőn lereszelve)
  • 2 lime vagy citrom reszelt héja
  • 1 lime vagy citrom leve
  • 3-4 dl meleg víz
  • 40 dkg eper



Elkészítés

Az elmorzsolt élesztőt a cukorral és a meleg vízzel egy 7,5 dl-es befőttes üvegben rázzuk össze alaposan, majd futtassuk fel habosra. A tészta többi hozzávalóját keverjük össze egy nagy kelesztőtálban, adjuk hozzá a felfutott élesztőt, és fakanállal vagy robotgéppel dolgozzuk össze a tésztát. A meleg vizet apránként adagoljuk, a cél az, hogy a galuskatésztánál némileg keményebb állagú tésztát kapjunk. A kisebb darabokra vágott epret a végén keverjük hozzá, hogy ne törjön szét.

Lefedve, meleg helyen hagyjuk 1 órát kelni, majd kanállal adagoljuk a tésztát a muffin sütőformába, kb. 24 darabra elég a tészta. (A teflon vagy szilikon muffin-formát nem kell olajjal kikenni.) A mélyedéseket ne töltsük teljesen tele, mert sülés közben még emelkedni fog a tészta. 180 fokon, 30-40 perc alatt süssük meg.