Sajtos burgonyakrokett
Hozzávalók:
30dkg krumpi
szerecsendió
Só, bors
2dkg vaj
10dkg liszt
10dkg trapista vagy füstölt sajt
petrezselyem
1 tojás
Elkészítés:
30 dkg főtt, áttört lisztes burgonyához még melegen adjunk 10 dkg lisztet, 1 előzőleg felvert tojást, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemlevelet, 2 dkg vajat, 1 púpozott mokkáskanál sót, és jól dolgozzuk össze. A fűszeres ételeket kedvelők keverhetnek bele egy csipet finomra őrölt szerecsendiót is. Ezután liszttel meghintett gyúródeszkán formáljunk az alaposan kidolgozott tésztából kb. 1,5 cm vastag rudakat, és vágjuk fel kb. 4 centiméteres darabokra. Minél gyorsabban sodorjuk ki, mert a burgonyával kevert tészta hamar kilágyul, és egyre ragacsosabbá válik. Ezen sokan úgy segítenek, hogy az áttört krumplit hagyják kihűlni. A teljesen lehűlt burgonya azonban "megüvegesedik" és nehéz simára dolgozni. Elengedhetetlen a lehűlés kivárása akkor, ha csak közepesen tömör burgonya van otthon, különben sokat fogunk kínlódni a tésztával. A megsodort gombócokba tegyünk 1-1 szelet trapista sajtot.Végül verjünk fel 1 nagy vagy 2 kisebb tojást, és a rudacskákat forgassuk előbb tojásba, utána zsemlemorzsába, majd bő forró olajban, teljes lángon süssük ropogós pirosra.
---------------------------
|