Vissza

 

Hagyma krémleves

 

Hozzávalók:

5-6 vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1-2 szál póréhagyma

fehérbors
2dl tejszín
3dl húsleves
1 tojássárgája
tárkony
füstölt sajt

Elkészítés:

Két-három komolyabb vöröshagymát, fokhagymát kockára vágok. A, forró olajon üvegesre párolom, majd enyhén aranyszínűre pirítom. Ezután átpasszírozom. Van, aki turmixolja. Egyszerűbb eljárás, ez tény, de azért az nem olyan. A passzírozást legjobb a halászlé passzírozóval végezni, persze szitán, szűrőn is lehet.
Passzírozás közben szoktam belekeverni egy csipet (fél teáskanál) sót, tárkonyt, feleannyi fehérborsot, s hogy könnyebb legyen passzírozni, fehér bort. Olyat, ami főzés közben oly jól tud esni fröccsnek. Passzírozás után, ha ügyesek voltunk, kapunk egy sűrű pürét. Ezt –mármint a pürét- sűríteni szoktam egy kis liszttel, majd három-négy deci húsleveslével felengedem. Itt az idő, hogy eldöntsem, hagymalevest, vagy hagymakrémlevest készítsek-e.
Ha hagymakrémlevest készítek, akkor két deci tejszínt elkever az ember egy tojássárgájával, jó alaposan, s a levest, állandó keverés közben, óvatosan belecsorgatja. Nem ám fordítva, mert az valami förtelem lesz. Egyet még melegítünk rajta, persze nem forrásig, mert akkor a tojássárgája összeugrik, megkóstoljuk, s ha kell még sózunk rajta egy kicsit. Persze, ha éppen nincs otthon tejszín, jó ám a tejföl is.
Ha hagymalevest készítek, krém nélkül, azt nyugodtan felforralhatom. Tejszín helyett még két deci húslével. Még egy kis fehérborsot pottyantok bele, legyen egy kicsit csípős. Akár hagymaleves, akár hagymakrémleves, mindenképpen finom hozzá a pirított zsemlekocka, de igazán előkelő helyeken tósztot –vékony, pirított kenyérszeletet- kap hozzá az ember, s reszelt sajtot. A levesbe rakott tósztra olvadó reszelt sajt látványnak sem utolsó, s az íze.

---------------------------

 

Vissza